Utekök – välja rätt låga, bra början till god utemat!

IMG_20170612_083027.jpg

I detta inlägg tänkte vi dela med oss vad vi tänker på när vi väljer utekök och varför vi väljer den typ av kök som vi väljer. Det är för vissa inga nyheter, men för er som frågat oss och funderar mycket på detta hoppas vi att våra tankar sparar på tid, kraft och pengar.

För att inte hamna i en diskussion kring en massa olika modeller ni skall köpa kommer vi gå igenom vad vi anser vara de vanligaste typerna av kök (gasol, bensin/fotogen, sinol/t-röd. Efter genomgången av de olika typerna går vi vidare med ett avsnitt kring generella saker vi tycker är värda att tänka på kring designen och utformningen av köket ni står att välja samt avsluta med de typer vi använder.

Om vi använder förvirrande eller inte korrekta benämningar är det fritt fram att kommentera så att desto fler förstår vad vi menar och tänker.

För er som inte orkar läsa alla motiveringar utan enbart kikar på tabellen nedan kan vi kortfattat spara er tid och säga att gasol är det vi rekommenderar till de flesta som frågar. Undantaget är för dig som skall ut på tur i vintertider, då är det besnin eller hybridkök som gäller.

Victors favorit som han själv använder och använt i flera år nu är rätt och slätt ett trangia med gasbrännare, nästan exakt ett sådant här.  Det skall dock tilläggas att han har en hel del andra kök, så på vinterturerna som inte är så ofta är det ett bensinkök och gärna då det Morgan har då det troligtvis är det bästa köket om en vill ha ett hybridkök.

Morgan däremot hans favoritkök är ett hybridkök och i detta fall MSR Whisperlite Universal. Det är verkligen ett kanonkök som funkat i många år och han anser vara marknadens bästa.


Bensin, Gasol eller T-röd?

De flesta som aldrig ägt ett eget kök eller kanske inte använt ett utekök sedan tiden som barn så symboliseras matlagningen utomhus oftast av ett klassiskt Trangia kök med en lite t-röd brännare i botten. Som ni säkert vet idag behöver dagens verklighet inte alltid se ut så och valen ni står inför idag är många och precis som all annan utrustning kan valen vara minst sagt förvirrande. Det första ni kommer behöva välja inför ert köp av ett utekök är att välja vilket bränsle som köket skall använda.

Givetvis finns det kök som kan använda i stort sett alla bränsletyper, vill ni köpa ett sådant som oftast inte är det billigaste är det fritt fram att välja det, men för er andra scrolla ned så går vi igenom de olika bränsletyperna.

Gasol Bensin T-röd
+ Enklast att använda

+ Säkert att använda för i stort sett alla, stora som små

+ Enkelt att reglera temperatur

+ Relativt enkelt att få tag på utomlands

+ Erbjuder absolut de lättaste köken

– Dåligt att använda på Vintern eller i kyla

+ Funkar bäst på Vintern

+ Aldrig problem att hitta bränsle oberoende av plats i Världen

+ Enkelt att reglera temperatur vid tillagning

– Känsliga delar (pump, filter)

– Mindre säkert än övriga och kräver ett vaket öka annars kan utrustning och andra skadas

+ Bland de billigaste

+ Enkelt att starta med

+ Billigast

– Segt att laga på

– Svårt att reglera temperatur vid tillagning

– Dåligt på vintern och i kyla

– Säkrare än Bensin men inte lika säkert som Gasol finns här risk för att bränsle spills och brinner.

Gasol

Vi skulle vilja påstå att detta idag är den vanligaste sortens bränsle och kökstyp. Egentligen finns det inga frågetecken kring varför anser vi då det är relativt de andra typerna ett bränsle som är lätthanterligt och framförallt mycket säkert att använda för alla människor såväl barn, vuxna och framförallt nybörjaren.

Vidare är gasol köken oftast de absolut lättaste som går att hitta om det är vad ni är ute efter vilket många idag är.

I övrigt är gasol relativt enkelt att få tag på om ni är ute och reser, men håll koll på att ni köper flaskor med rätt typ av gäng/fäste annars blir det kall mat resten av turen 😀

Den största nackdelen gasol har som bränsletyp är kyla, det vill säga på vintern lämpar sig inte bränslet alls då gasen inte förångas utan blir flytande. Så skall ni ut på vintern under längre turer framförallt är det inte aktuellt att välja ett kök med gasol som bränsletyp.

Bensin/Fotogen

Till skillnad från Gasol är Bensinkök något som är självskrivet för oss på vinterturen då de är driftsäkra på både vintern som sommaren.

Vidare går det alltid att hitta bränsle oavsett om ni kör en tur i Sydamerika, Afrika eller Europa.

Varför vi inte väljer att släpa med oss bensinköket på sommaren är för att de är krångligare att starta än gasolköket samt det användandet av ett bensinkök är stökigare då själva starten innebär ofta onödigt sot och höga lågor vilket kan resultera i att annan utrustning slits eller blir skadad.

En annan anledning till att bensinkök är något krångligare är själva pumpanordningen och filtreringen som ibland sätter käppar i hjulet….. vi loovar det är inte kul vi har råkat ut för detta under en vintertur, absolut inte optimalt.


T-röd

Som de mer erfarna vet måste ni inte använda T-röd och oftast är inte det ordet som används när ni inhandlar bränsle utomlands dock har vi aldrig upplevt problem när vi använt våra kök på andra platser än Sverige. Hursom är dessa kök precis som gasolköken relativt dåliga i drift under vintern och framförallt är T-röd kök betydligt segare än de båda bränsletyperna ovan gällande värmehastigheten och i stort sett omöjliga när det gäller att reglera temperaturen på något vis vilket är jätteenkelt med både gasol och bensinkök.

En annan negativ skillnad är att t-röd i likhet med bensinkök är en vätska som enkelt spiller över och kan resultera i onödig risk där både människor och saker kan komma att skadas.


Utformning och annat att tänka på

För vissa av er är det vikten som är den viktigaste, för andra är det säkerheten. Anledningarna till ett nytt kök eller en viss modell är många och olika. Som vanligt tar vi upp några av de vanligaste sakerna vi tycker är värda att tänka på.

Vindskydd
det som verkligen riskeras att glömma när vi tittar på kök är att hur väl lågan skyddas från väder och framförallt vind. Vissa kommer med ett aluminium skydd som enkelt rullas ihop och sätts kring köket, för all del är detta bra men är vädret riktigt tjurigt blåser dessa lätt bort och ett stadigt ställ likt det klassiska Trangia köket kan vara en riktig räddning i dessa lägen. Värt att tänka på framförallt inte något att bortse från.

Stöd, ben eller vad ni nu vill kalla det.. bas kanske?
Som sagt, att köket står platt och har bra fötter det kanske låter som något ni tar för givet?

Gör inte det, vi har testat många kök genom åren och framförallt Victor avskyr kök som monteras direkt på gasbehållaren då detta är just den köksmodellen han vält ut flest gånger 😀 Stabiliteten är som ni förstår viktig vid omrörning, slippa att kastrullerna och lågan lutar etc.

Så se till att ni är nöjda med hur köket står, ni kanske klarar av ett behållarmonterat kök bra tills skillnad från andra som måste använda stabila saker som bilden nedan….

Stabila grejjer.png

Bra & Enkel montering
Vi har sett de mesta superkassa lösningarna. Allt ifrån gaskök som inte går att fälla ihop enkelt till reglage som knappt går att vrida utan att hela köket måste snurra. Nej vet ni, titta noga på reglagen för att reglera lågans styrka till hur bränslet oberoende vad det är monteras på. Är det enkelt? Kan du se dig själv använda det? Bra kör på det köket som känns bäst.

Tändanordning
Om ni väljer ett kök som har en inbyggd tändanordning så var noga med att den fungerar om inte se till att det inte sätter käppar i hjulet för annan användning.

Filter, Rensnålar, Pump etc
Samma här, har ni ett bensinkök så se verkligen till att filtrena i pumpen eller var nu tillverkaren valt att sätta en sån sak är lätt att byta ut och rensa. Samma gäller givetvis för de rensnålar som eventuellt sitter i brännaren och de andra delar du kan behöva byta ut för din drift.

Pumpen är alltid värd att ögna igenom, ser den plastig ut? Kommer den gå sönder? Försök även här bedöma hur du använder den och om den duger för syftet.

Bränsle Kvalité
Vi har testat många olika bränsletyper genom åren och kan verkligen säga att det är viktigt att veta vad ni köper och använder. Men det gäller de gånger då ska ut på längre turer eller skall laga mat till många. Till exempel har vi testat många gånger att koka 10 liter vatten med Biltema gas kontra primus gas och resultat är skrämmande då det tar dubbelt så lång tid på lågprisvaruhusets gas.

Samma gäller bensinkök, där kan ni verkligen gå på en nit om bränslet inte är rent och stoppa upp filtret totalt vilket leder till kall mat….. vilket vi också varit med om 😀

Lycka till där ute nu!

 

2 reaktioner på ”Utekök – välja rätt låga, bra början till god utemat!

 1. erictornblad skriver:

  Vinter/höstgasen lär väl vara bra numera?

  Och värt att nämna vad gäller alkohol som bränsle (i Sverige T-röd) är att du vet exakt hur mycket du har kvar (!). De lättaste köken är alkoholkök. Dessutom är alkohol ett miljövänligare bränsle. Men slabbigare än gas, ja…

  Liked by 1 person

  • Friluftstankar skriver:

   Säkert eric, jag litar på din kunskap gällande vibter höstgas! Vi bör nog förtydliga möjligtvis gas tar vi hursom.inte med på långtältning på vintern. Det är med vad vi vill komma åt.

   Alkoköket lättare säger du? Alright! Tack för bra input

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s