Övernattning i Stockholms nya nationalpark?

Äntligen är skolan avslutade och jag kan äntligen ge mig ut i naturen och bara njuta. Plus jag kan inte låta Victor skriva allt här, så därför tänkte jag dela med mig av ett av mina favorit områden i Stockholm, Nämdö skärgård, som kanske inom en snar framtid kan bli en nationalpark, läs mer här.
Tydligen har detta området varit nominerat som national park sedan 80-talet, och är väl värt ett besök om ni inte varit.

Personligen älskar jag detta område för närheten till stan (buss från Slussen och färja från Stavsnäs Vinterhamn)och för att det finns kajaker redan här ute att hyra, vilket underlättar (Nämdö fjärden är ingen vidare att paddla över en blåsig dag för de flesta). Men framförallt älskar jag området eftersom det bjuder inte endast på MÅNGA rådjur och en hel del dovhjortar, utan även också både på älg och räv som du ser ganska lätt på de större öarna som Runmarö, Nämdö, Boskapsön och Munkö, speciellt nu i juni.

Har ni även turen att komma ut NU så kan ni finna åtskilliga orkideer (guckusko, svärdsyssla, skogsnycklar, tvåblad etc.) på Munkö, som är en lätt paddling från Runmarö och en lite tuffare från Stavsnäs Vinterhamn. Munkö brukar även ha ett par havsörnar som cirkulerar omkring det området.

Efter att ha sett orkideerna på Munkö tar det ca: 1,5 timme att paddla ut till de yttre öarna där ni kan både njuta av horisonten och alla flyttfåglarna som är aktiva nu.

Hela området runt Nämdö är mycket lätt paddlat med många stora och små öar att landa på och pusta ut, det finns även otroligt många bra tältplatser på hällarna. Bör dock nämnas att det finns ett par öar som man inte kan landa på nu fram till 15 augusti – fågelskyddsområde.

Nämdö

 

Mitt sista tips för er som är sugna att komma ut är att inte missa kalkkobben, som kan vara en liten rackare att paddla till på blåsiga dagar, eftersom den ligger söder om Munkö och är exponerad för sydvästliga vindar – men väl värt det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s