Byxor, Billigt och rätt inte dyrt och fel!

cof
Precis som med all utrustning för vårt älskade friluftsliv går det att göra av med riktigt mycket pengar på ett par byxor att vandra i. Det största problemet med utrustning i allmänhet och byxor i synnerhet är att när vi ser den där dyra byxan kan en inte låta bli att fundera:

”hmm jag kanske ändå kommer behöver den där byxan, jag menar vädret kanske blir superkass”.

I detta blogginlägg vill jag dela med mig av mina tankar när jag väljer byxor och hur jag resonerar kring prislapp, material och annat värt att tänka på. När jag säger byxor menar jag en friluftsbyxa för Vår/Sommar/Höst. Jag pratar inte heller om regnbyxor då det är just vad det låter som och inte mer i min värld.

Jag delar in denna text på följande vis:

  • Pris och Märke, viktigt?
  • Min byxa och varför jag valde just den modellen
  • Generellt vad jag tänker på vid inhandling av byxor för friluftsliv

Pris & Märke

När det gäller byxor är det ingen som helst garanti att ett stort märke har den bästa byxan. Tvärtom jag hade en Klättermusen byxa med en massa bra funktioner i form av placering av reflexer, fickor och annat.  Denna byxa var inte slittålig och bökig i vanliga enkla moment alltifrån att ingen stretch även denna gång ledde till hål på grund av slitage alldeles för tidigt samt för smala skaft i vristerna.  Det är inte okej enligt mig om en byxa skall kosta 3-4000 kronor.

En annan byxa som jag köpte i Namche Bazaar i Nepal för 200 spänn (piratkopia med både North face märke och Mountain equipment märke :D) höll för 6 veckor i Himalaya samt en bestigning av Mt.Blanc samt vår resa på Island. Det kallar jag prisvärt ( se bild nedan)!
P1300533

Som ni förstår handlar det enbart som med allt att hitta de funktioner som passar er. Jag rekommenderar alla att börja med något billigt som exempelvis den här om ni är osäkra på vad som passar er.


 Min Byxa

När jag går ut i skog och mark använder jag mig av en Lundhags byxa idag.  Att det blev märket Lundhags är framförallt för att det var vad som fanns i den butik jag handlade när min andra byxa spruckit i grenen och nöden kallade. Men däremot är det modellen jag är helnöjd med och som verkligen passar mig bra.

Byxan jag använder liknar den här.

Denna modell passade mig bra för att den delvis hade stretch i grenen och kring knäna områden som jag tidigare varit mindre nöjd med på föregående par.

Vidare föredrar jag stora fickor som hänger nere på låren där jag oftast har både näver som får torka i ena fickan och karta med kompass i andra fickan.

En väldigt viktig sak för mig på ett par byxor som skall användas under ovan nämnda säsonger är att ventilationen är bra vilket i detta fall är dragkedjor längs låret för att helt enkelt minska värmepaniken under varma dagar!

Andra bra saker med min byxa är att den inte är i bomull eller softshell eller något annat tokigt tyg som blir blött och aldrig torkar. Detta är en grundpelare i mitt val av byxa.

Det som jag inte gillar med min byxa är att den inte har ett tunt inbyggt bälte. Detta hade jag på min föregående byxa och jag gillar det för att när en har ett riktigt bälte för att hålla byxorna uppe under ryggsäcken tycker jag ofta att det klämmer åt och är bökigt att kombinera utan extra smärta.

Vidare är jag för byxor som har möjligheter att rulla upp eller dela av byxan då det ofta är behändigt vid alltifrån vadning eller jättevarmt väder.


 Generellt vad ni skall tänka på när ni köper byxor

Givetvis kan ni tänka på det saker jag resonerade kring ovan, men för att generalisera tycker jag att dessa saker är viktiga:

  • Tyg som tål en del nederbörd/fukt men också torkar snabbt vid behov och väder
  • Ventilationsfickor
  • Rejäla lårfickor/sidofickor
  • Skaften måste vara tillräckligt stora för dina skor/kängor
  • Inbyggt bälte är ett plus
  • Möjlighet att rulla upp eller dela av byxan är ett plus
  • Stretchmaterial på ömtåliga ställen (skrevet, knän, baken) är nödvändigt.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s