Island, en helt otrolig och annorlunda upplevelse!

P1300567

Tänkte att det kunde vara på sin plats med ett tillbakablickande inlägg från min resa till Island för 2 år sedan. En fantastisk upplevelse tyckte vi, och förhoppningsvis kan vi inspirera er besöka Island framöver!

Vi lägger upp inlägget såhär:

  • Sammanfattning av vår resa och turism på Island generellt
  • Att hyra bil på Island
  • Landmannalaugur
  • Vestmannaeyjar – Ett modernt Pompeji
  • Mat, Bränsle och utrustning

Sammanfattning

Till att börja med gick vår resa (Victor & hans sambos) på sommaren av anledningen att denna ö är generellt kall och karg året om vilket innebär att sommarvärmen är bra om man får lite sol och några grader norr om 10 plus 😀

Island är som ni troligen vet en mycket annorlunda plats från de flesta andra platser på grund av sitt landskap och läge men lika mycket på grund av hur djur och växt habitatet ser ut. Det finns oftast få arter men mycket av de som finns och landskapet är böljande av lavafält och vackra gräsbeväxta kullar och fjäll.

På Island finns det massvis med aktiviteter som är både spännande och äventyrliga, valsafari, glaciärturer, isklättring, rafting, vandring och inte minst ridning för att nämna några. Detta innebär att ni måste fundera ut vad ni vill uppleva och välja russinen ur kakan. Det vanligaste är att tillbringa 3-4 dagar i Reykjavik med dagsturer till det som kallas golden circle (Geysir, Pingvellir, Gullfoss).

Vi besökte samtliga platser i golden circle, vi valde till och med att snorkla i det glaciärvatten som fyllt sprickan mellan kontinentalplattorna i Pingvellir. Svinkallt, men en upplevelse som så vitt jag vet inte finns någon annanstans på planeten. Helt klart värt pengarna.

Men när det gällde naturen som vi givetvis åkte till Island för att uppleva visste vi att vi främst ville uppleva två saker.

  1.  Vi  ville bada i heta pooler under en ”fjällvandring” vilket ledde oss till att välja att besöka Landmannalaugur.
  2. Vi ville se spåren av vulkanutbrott vilket ledde till vårt besök av Vestmannaeyjar.

Vi valde att rida på Island men kan i efterhand konstatera att vi inte hade en behaglig guide. Så ska ni rida, se verkligen till att ni tar reda på ett bra stall/guide innan er resa. Att sälja ridturer på Island är som att sälja glass i Sahara, busenkelt oavsett om din produkt smakar skit. Så tänk på det, undersök verkligen en bra guide innan.

Blå laguner finns det inte så många av men den som de flesta åker till ligger nära Reykjavik medan en annan ligger i Myvattn vilken vi valde att åka till. För detta behöver ni fler dagar för er resa men väl på plats finner ni en lugnare miljö och billigare avgift. Kan vara värt för den som har tid vilket vi hade.


Hyra bil på Island

Om ni funderar på detta har ni kanske redan fått en del kluriga frågor. Det viktigaste att veta och tänka på är försäkringsfrågan. Det är som så att på island finns det vägar som har en lägre kvalité vilket oftast är de vägar som ligger inåt landet och kring ”fjällen” där risken för yttre skador på bilen är överhängade så se till att använda en försäkring som täcker dessa skador.

Detta innebär även att ska ni åka i dessa områden så se för guds skull till att välja en bil som delvis klarar av dessa hårda terränger. För att tydliggöra, det är inte en ”fjällväg” i Norrland vi pratar om. En bökig väg på Island kan vara en väg som helt plötsligt korsas av en bäck/flod som en fullvuxen människa inte ens skulle kunna vada över eller ett så pass dåligt väglag att en vanlig bil inte skulle kunna ta sig framåt överhuvudtaget.

Det ni skall kika efter är att bilen klarar av de så kallade F-Roads som är benämning för dessa mer otillgängliga områdena och vägarna.

Vi använde oss av detta uthyrningsföretag och var supernöjda http://www.carrentaliceland.com/

Vi hyrde inte en bil som var anpassad för F-roads då vi valde att ta bussen till exempelvis Landmannalaugur då det var den enda vägen vi ville åka få som var en F-road. Vi hyrde en Hyundai I30 och i efterhand hade vi gjort exakt likadant igen då det inte bara handlar om att hyra en bil som klarar dessa svåra vägar utan att ni skall klara av att köra på dessa också vilket efter vår tur till Landmannalaugur vi kan konstatera att alla inte klarar eller klarade av.


Landmannalaugur

En av våra favorit platser på resan, helt otroligt vackert med vulkaner och böljande kullar täckta av olikfärgade stenar & gräs.

Att ta sig hit är som ovan nämnt extremt svårt av egen maskin. Skall ni använda egen bil. Tänk efter två gånger och se till att ni har en bil som har rejält med frigång från marken då det kommer vara en del stora vattendrag ni skall över.

Vi tog bussen från Reykjavik, kan idag inte minnas hur många timmar det tog men 3-5 timmar och helt klart en bekväm resa för en liten summa. Se till att betala och boka det innan bara vid turistinformationen i Reykjavik.

Vi valde att tälta vid ”stationen” då vi inte hade hunnit med att gå någon av de längre lederna under vår resa. Vi kunde däremot göra dagsutflykter varje dag vid vårt besök vilket det fanns mer än gott om både långa som korta.

Vi hade med oss all mat vi behövde och kök för den delen, vi rekommenderar även er att göra det då det var dyrt att köpa från den enkla butiken på plats.  Men godis, bränsle osv kan ni förstås inhandla här. Kartan hade vi redan köpt i Reykjavik, men det går att köpa på plats.

Ta med er minst 2 uppsättningar badkläder, det är en helt otrolig upplevelse att vara på ett kallt småregnigt Island och bada i en 40 gradig varm het bäck. Det är precis som det låter en het pool mitt i naturen där en kokande bäck flyter ihop med en iskall bäck och på så sätt skapar denna behagliga plats för oss människor.


Vestmannaeyjar – Ett modernt Pompeji

Vestmannaeyjar, är ett område med öar på södra/sydvästra Island. Det som gör detta besöksmål så enastående i vår mening är att det nyligen varit och är väl tror jag är den korrekta termen ett vulkaniskt aktivt område.

För de flesta är området mest känt för ön Surtsey som är den ö som föddes för inte länge sedan genom ett vulkanutbrott. Surtsey är idag en ö ni kan åka på båtturer till men då får ni givetvis betrakta ön från håll men bara det kan vara en häftig upplevelse.

Vi for dock aldrig dit utan fann en ribbbåts tur med tillhörande lunnefågels sightseeing härligt men framförallt ville vi uppleva staden på huvudön som för ca 40 år sedan blev begraven av lava (halva staden) ett modernt pompejii helt enkelt. Helt otroligt om ni frågar oss!

Ett museum i staden visar detta på ett enastående hus då de grävt fram ett hus ur dryga 10 meter svavelaska och visar exakt vad folk hade där hemma innan de flydde och huset begravdes!!!

Helt enkelt enastående, Vestmannaeyjar behöver ni inte spendera mer än 2 nätter på men det kommer helt klart vara värt det, finns ingenting liknande att uppleva vad jag vet!


Mat, Bränsle och Utrustning

Mat, bränsle, boende och internet är alla saker som ni enkelt löser på plats. Även bussresor och liknande information är något turistinformationen snabbt besvarar. Att hyra bil är däremot en annan historia därav fått ett eget avsnitt ovan.

Det första och enklaste att tipsa om är att skall ni till Island och tänker tälta, se till att ha ett riktigt bra tält. Vi använde ett Hilleberg Staikka och var trots detta tvungna att i snitt ta in varannan natt på hotell/stuga för att torka tältet som blir dyngsurt på denna väderbitna ö.

Bränsle för vårt gaskök inhandlade vi på friluftsbutiken i Reykjavik som låg på promenadavstånd från stadskärnan. Butiken hade utöver detta ett gediget sortiment om ni skulle glömt något hemma.

Mat går att inhandla väl på plats, vi hade inte med oss några livsmedel från Sverige utan valde att köpa absolut allt på plats vilket i efterhand kändes som helt rätt beslut.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s