Kängor, tips och tankar kring att välja rätt!

Boots.jpg

Den vanligaste frågan och problemet som de flesta ställs inför när de skall bege sig ut i naturen är vad de skall sätta fötterna i. Som alla upplevt i livet kan fel fot don och i detta fall kängor verkligen förstöra även den soligaste och finaste dagen med både skavsår och smärtsamma tårar.

Om du inte läser hela vårt inlägg kan vi sammanfatta detta inlägg i några viktiga punkter.

  • Dagens kängor är oftast mycket kompetenta och stabila, det första valet ni bör ta i beaktande är hög eller låg vrist. Där fördelarna med hög är en ökad stabilitet och vattentäthet för foten. Medan den längre är lättare i vikt och ger ibland en ökad rörlighet.
  • 1 kg på fötterna är lika tungt för kroppen som 10 extra kilo på ryggen.
  • Läder eller syntet är oftast dilemmat ni ställs inför, syntet är både billigare och lättare vilket kan vara bra för nybörjaren och den som är ute några gånger per år. Men läder är trotjänaren som håller långt efter det att goretex membranet skavts sönder, så länge ni ser till att smörja in skon med kärlek.
  • Se för guds skull till att gå in skon och låt det ta dig. Vi tror inte på att dränka utrustningen i vatten för att sedan plåga sig igenom en form på innersulan. Utan se till att gå mycket med dem inför ert äventyr. Viktigast är att ni provar olika typer av terräng upp och ner för kullar, gå på skrå etc.
  • Köp ylle sulor till vintern för att förvandla din vandringskänga till en duglig vinterkänga

Som vanligt delar vi in bloggen i olika avsnitt så ni kan välja att läsa det som är viktigast för just er. Detta inlägg delar vi upp på detta sätt denna gång:

  • Vilken modell av sko/känga bör ni välja?
  • Läder eller syntet?
  • Vad gör egentligen Gore-tex i skorna?
  • Att gå in skorna och andra tips för en bekvämare upplevelse
  • Ta hand om dina kängor!

Vilken Modell?

För ungefär 10-15 år sedan förändrades ”kängscencen” när Meindl på riktigt penetrerade den svenska marknaden gick det fort och idag står varumärket Meindl inte enbart för sina kängor utan för många människor är det nog sinnebilden av hur en vandringskänga bör se ut tillsammans med märken som Hanwag, Scarpa och Crispi. Vi väljer att samla dessa utländska kängor i denna blogg under namnet alpkängor då vi anser att de flesta av dessa märken som dominerar denna scen kommer från Centraleuropa och har sitt ursprung att användas i just den högalpina alp terrängen.

Med Alpkängor syftar vi på en känga som är bra vadderad i sitt foder och med en rejäl vridstyv och bred sula som ger både ett bra grepp men mycket god stabilitet vid vandring i klippig eller brant terräng. En del av dessa kängor har till och med en metall skena i sulan för att göra den extra vridstyv och stabil, vi tror dock att detta har fasats ur mer och mer med åren. Men är det så att ni vet redan nu att ni skall vandra på sensommaren/hösten i svenska fjällen kan detta vara värt att tänka på då kängorna oftast kan upplevas kallare än vanliga kängor på grund av de tunga och kalla materialet i just sulan samt att kängan har en bra vadering/foder för just kallare klimat.

Att välja vilken modell av kängor börjar givetvis med typen av aktivitet som du främst tänker använda kängorna för. Det vill säga är det korta vandringar om 3-10 km i skogen på helgerna i mestadels flack terräng med förhållandevis nedtrampad stigar och vägar eller är det framförallt en känga för fjällvandringar i alperna och svenska fjällen innebär att ni står inför flera val kring vilken modell som passar er bäst.

Först och främst är höjden på skaftet något som ni bör fundera på. Ett högt skaft är att föredra och något vi vill rekommendera då du skall vandra flera dagar i exempelvis fjällen och med ryggsäck. Anledningen till detta är att de höga skaften hjälper till att ge dig stabilitet och minskar risken för att vricka eller stuka vristen speciellt när terrängen är bökig och väskan är tung. Den andra uppsidan med ett högre skaft är givetvis att du kan gå i vattendrag utan att få blöta sockar.
Exempel på en modell kan exempelvis vara denna.

En sko med lägre skaft anser vi är däremot kanon om ni skall vandra fort med lätt packning eller är ute på dagsturer om 3-10 km i skogen på helgerna (svampplock, grilla, hundpromenad etc.). Exempelvis en sådan här.

Sulan på din känga eller sko är givetvis en bra sak att fundera på om det är så att ni redan vet med er vilken specifik terräng ni skall gå i. Är det högalpin terräng med blöta klippblock då skall ni givetvis fråga i butiken efter en sula som ger bästa möjliga grepp i detta.

En tanke som vi ofta bär med oss i butiken är att 1 kg tyngd på fötterna är lika jobbigt för kroppen som att bära 10 kg till på ryggen. Huruvida detta är matematiskt korrekt vet vi inte, men det ligger helt klart något i det.

Därför tycker vi att gummistövlar är även värt att kika på till exempelvis barn då de oftast är betydligt billigare och duger gott för ett barn på en fjällvandring då de oftast inte bär så tungt samt att stövlar är betydligt lättare än tunga kängor. Men tänk då på att köpa ett par med förstärkt sula och häl för en hållbarare och mer komfortabel vandring.

Det uppenbara att tänka på när ni köper kängor är givetvis att kängan skall sitta bra på foten, detta kan oftast personalen i butiken hjälpa till med tillräckligt väl. Den viktigaste punkten på detta område enligt oss är att hälen går att i stort sett fixera i kängan och att det finns utrymme för tårna att ”viftas” på.


Läder eller Syntet?

Nedan presenterar vi fördelarna och nackdelarna för respektive material.
Traditionellt sett har de flesta en förkärlek och van att köpa läder, men fler och fler börjar se fördelar med syntet ofta på grund av vikten och prislappen.

Läder

Syntet

·        Klassiskt materialval som om de blir omhändertagna kan hålla i evigheter

·         Läder i sig självt är när det sköts på rätt sätt vattentätt och inte lika lätt att nöta ut som exempelvis syntetkängor.

·         Ofta är lädermodellerna tyngre än syntetkängorna.

·         Kräver mycket mer behandling än syntet

·         Dyrare

·         Erbjuder oftast lättare skor speciellt bra för snabba vandringar och löpturer

·         Upplevs ibland som mer komfortabelt

·         Kräver ingen direkt skötsel

·         Slits snabbt ut då vattentätheten är helt beroende av gore-tex lagret som oftast brister efter mycket kort tid då kängor av denna typ enklare kan vridas i onaturliga vinklar.

·         Billigare

 


Gore-tex i skorna?

Vi får rätt ofta frågan om Gore-tex i skorna men framförallt ser vi att det skrivs en hel del om detta i sociala medier. Vår uppfattning är att Gore-tex i skorna är något som tillverkarna satt dit för att vi som konsumenter skall kännas oss extra tryggade. För det är så att det är faktiskt lädret på en känga med just läder som håller fukten ute och på samma sätt som ett vattentätt yttertyg på en sovsäck kommer inte fukten ut genom lädret från insidan heller…. Detta skapar givetvis frågan varför Gore-tex?
Svaret har inte vi, för oss är det obegripligt eftersom att fukten istället hamnar mellan Gore-tex lagret som oftast är nära innertyget på skon och lädret alltså ytterskalet på kängan.

MEN, på en syntetsko är givetvis Gore-tex lagret otroligt viktigt eftersom att det är just detta som håller fukten ute. I och med att detta lager väldigt lätt bryts/förstörs är det även vanligt att en syntetsko börjar ta in vatten redan efter ett par månader.


Att gå in skorna och andra tips för en bekvämare upplevelse

Här blir inlägget riktigt intressant för att gå in skor är ett hett omdebatterat ämne med lika mycket husmorstips som vilken hemmasyssla som helst.

Vi använder oss aldrig av knep som att värma kängan i ugnen eller hälla kokande vatten i dem för att direkt ut och gå en 5 km ”formnings” tur. Dessa saker gör vi inte främst för att det är moment som ofta sliter mycket på utrustningen.

Istället uppmanar vi er att tidigt börjar gå med skorna och framförallt gå så länge ni orkar utan att det är jobbigt för fötterna. Glöm inte för guds skull att prova olika typer av ansträngningsmoment alltså gå uppför, nedför, på skrå, långt, kort och alla sätt ni kan komma på för att vänja fötterna i alla nya rörelsemönster med de nya kängorna.

Det viktiga är att när ni gör detta kommer ni att gå in skon mycket bra och både forma den men vänja era fötter efter de nya kängorna. En annan bieffekt av detta är att ni givetvis kommer veta vart kängan i sådant fall trycker på foten och du eventuellt behöver tejpa eller linda in din fot för att slippa men under ditt nästa äventyr.

Vidare rekommenderar vi innersulor av alla dess former som får din fot att trivas, men även att ni ser till att köpa ett par yllesulor som ni har på vintern/hösten då det kan vara kallt i den nya typens alpkängor. Yllesulan gör de flesta vanliga kängorna till dugliga vinterkängor för en enkel hundralapp.

Slutligen är det viktigt att använda 2 par sockor och under en flerdagarsvandring behöver ni tänka på att byta ut dessa par. Under en 7 dagarsvandring använder vi ungefär 3-4 par att vandra i, då har vi även ”vilosockor”  på kvällar som vi sover och tar det lugnt i.

Innerstrumpan kan ni använda en tunn och polyester exempelvis en sådan här.

Utanpå den går det egentligen bra med den socka ni har hemma ylle, polyester eller vad ni nu finner bekvämt. Exempelvis en sådan här.

P8270747.JPG


Ta hand om dina kängor!

Om ni väljer ett par läderkängor är det givetvis jätteviktigt att ni smörjer dessa minst ett par gånger per år men gärna så ofta ni orkar med och ser att de behöver (de skall inte vara torra helt enkelt). Fråga säljaren när ni köper kängorna vad de rekommenderar för typ av behandling för just din sko.

Men köper ni ett par syntetkängor kan ni här bara skratta gott och torrt åt oss som väljer den andra vägen 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s