Att sova gott – hur vi väljer sovsäck!

18575194_1896880323896686_1463636220_o

Sova är bland det skönaste och viktigaste för de flesta av oss. Att sova ute i naturen är något som enligt oss gör sömnen ännu härligare. Det finns dock ett problem, frysa när man sover är riktigt jäkla trist och valet av både sovsäck och liggunderlag är bland de viktigare valen när ni väljer friluftsutrustning. Faktum är att när vi tänker på det där med att frysa, så är det minst lika jobbigt och besvärligt att svettas i sovsäcken. Svett leder som så ofta till att vi börjar frysa när fukten blir kall eller  inte transporteras ut på ett effektivt sätt utan blir kvar i sovsäcken och inpå kroppen.

I sedvanlig ordning delar vi in bloggen i några avsnitt så ni kan välja vilket parti som helt enkelt är nödvändigast för er att ta till er, trevlig läsning!

  • Dun eller Syntet? Komforttemperatur?
  • Längd, form, lager & textil
  • Förvaring och hur vi packar sovsäcken
  • Sovsäckslakan eller dubbla sovsäckar?– öka komforten och temperaturen på din säck

Dun eller Syntet? Komforttemperatur?

En av de första frågorna ni behöver ta ställning till när ni väljer sovsäck är om sovsäckens fyllning skall bestå av dun eller syntet. Den första regeln som oftast gäller mellan dessa två och som ni behöver ta ställning till är att dun sovsäckar i regel är dyrare än de med syntet.

En annan fördel med just dun är att dessa säckar oftast är mer komprimerbar när de kall tryckas ihop och packas ned samt att de ofta väger mindre än en motsvarande syntet säck. Dun har enligt oss även en behagligare egenskap och luftigare känsla när det gäller värme vilket leder till en högre komfort. Slutligen kan det sägas att sovsäckar med dunfyllning är bättre på att ”tåla” lägre temperaturer än syntetsäckar.

Syntetsäckarna har fördelen att de tål att bli fuktiga mycket bättre än en dunsäck. Detta betyder att planerar ni att sova utomhus och inte har skydd mot exempelvis regn är syntet ett bättre materialval då det inte tappar sina värmande egenskaper lika fort som en blöt dun säck. Plus att dunfyllning som fått vatten på sig är komplicerat att torka utan extern värme såsom torktumlare/torkrum. Syntet är även ett betydligt bättre material om sovsäckens tyg får ett hål än dun då det inte ”flyger” ut ur sovsäcken såsom dun kan tenderar att göra.

Vi båda föredrar dunsovsäck och gör det mest för att säckarna är lättare och att vi båda upplever en högre komfort i en dunsovsäck än i en syntetsovsäck. Men smaken är som baken och vilket material som är rätt för oss är inte alltid rätt för någon annan.

När det gäller sovkomfort och hur ni kan höja temperatur tåligheten på er säck är givetvis liggunderlaget en nästan minst lika viktig detalj som sovsäcken själv. I och med att det är såpass viktigt kommer vi skriva ett helt eget inlägg om just liggunderlag längre fram.

Dun Syntet
·         Högre Komfort (luftigare värme)

·         Mindre packvolym

·         Bättre vid lägre temperaturer

·         Längre livstid på Dun då det inte slits ut på samma sätt som syntet.

·         Billigare

·         Inte lika känsligt för vatten

·         Fyllningen spiller inte ur vid hål

Komforttemperatur?

När det gäller temperatur kategorierna som används för sovsäckar har vi följande tre förklaringar:

  • Komforttemperatur den temperatur där en normalbyggd person kan sova bekvämt i avslappnad position.
  • Lägre temperaturgräns den temperaturgräns där en normalbyggd person kan sova ihopkurad i 8 timmar
  • Extremtemperatur den temperatur där en normalbyggd person kan överleva 6 timmar med risk för förfrysningsskador.

Vad anser då vi att ni bör kika efter gällande temperaturen?
När vi väljer sovsäck är det två tumregler som vi går efter oavsett om du är man eller kvinna.

  1. Vi utgår alltid ifrån komfortemperaturen för kvinnor då den stämmer bättre för båda könen.
  2. Vi höjer alltid graderna på komforttemperaturen för kvinnor med 3 för att vara på säkra sidan. Står det alltså 0 komfort kvinnor så väljer vi att se det som en säck vilken vi sover gott i vid +3 grader

Längd, Form, Lager, Kanaler & Textil

Ett problem som oftast är orsaken till att människor fryser i sina sovsäckar är att de är för långa. Anledning till det är att om din sovsäck är för stor och det du inte fyller ut i stort sett hela sovsäcken är det flera områden där din kroppsvärme inte räcker till för att värma upp tomma utrymmen som helt enkelt får stå och strömma med kall luft vilket i slutändan leder till att ni börjar frysa.

När vi köper sovsäck kikar på vi på en längd och storlek som gör det enkelt för en att vända på sig utan att hela säcken rullar med samt att vi kan stänga huvan helt om vårt huvud om det skulle vara så att det är en smällkall vinter där ute. Vidare vill vi utöver att vi får plats på längden komfortabelt ha ungefär nästan en decimeter extra längd för att bevara eventuell kläder eller innerpjäxor som kan vara sköna att värma över natten.

Sovsäckens form kan vara värd att poängtera då vissa människor vet med sig vart de tenderar att frysa lättast. Vet ni detta har ni också ett jättebra riktmärke då ni klämmer och känner på sovsäckarna för att eventuellt hitta en som har förstärkt med dun kring detta/dessa partier. Är du kvinna och kikar på sovsäck kan det vara av intresse att kika på just kvinnliga sovsäckar då de ibland finns som modellval och kan exempelvis vara bredare över höfterna eller ha extra mycket fyllning över vissa partier.

Gällande materialet och själva textil arbetet är det en djupare nivå av nördighet ni kan tänkas gräva ned er i. Det som är viktigt tycker vi att poängtera är gällande vattentäta tyger. Vissa anser att en sovsäck med vattentätt tyg ”fixxar” problematiken med att dun inte tål vatten så bra. Problemet med detta anser vi är att all fukt som ni ångar av och kläder ni eventuellt har i sovsäcken ångar av sig ”fastnar” i fyllningen då det inte kan tränga igenom det yttre vattentäta skalet på sovsäcken. Detta innebär alltså att ni måste torka sovsäcken långsamt ut och in vilket ni med 100 % säkerhet inte kommer hinna göra på exempelvis en fjällvandring eller paddling.

En dyrare sovsäck har oftast en bättre konstruktion. När vi säger konstruktion syftar vi på hur kanalerna eller fickorna som fyllningen förvaras i. Som ni ser av bilden nedan kan sömmarna ligger snett placera ovan varandra, omlott eller vara små fyrkanter för att på ett bättre sätt hålla fyllning fast på sin plats. Alla dessa varianter och säkert tusentals till finns. Detta är inget som vi anser att ni bör överhuvudtaget ta i beaktande när ni köper er första eller de första sovsäckarna utan något ni kan reflektera över längre fram då ni exempelvis upptäckt vad ni gillar och inte gillar med fyllningens placering eller bristen på fyllning på en plats gentemot en annan i kanalen samt att kyla sipprar in genom sömmarna.

Sovsäck.png


Förvaring och hur vi packar sovsäcken

När sovsäcken ”vilar” hemma skall den helst ligga luftigt och inte nedtryckt i packsäcken. Detta för att all fukt skall vädras ut och att sovsäcken inte möglar eller börjar lukta illa.

Själva packningen av sovsäcken kan ni göra som ni vill vi rekommendera att ni packar i en drybag lik den här. Ett annat alternativ är att packa den i sopsäck inuti en kompressionspåse lik den här.


Sovsäckslakan eller dubbla sovsäckar?

Sovsäckslakan är något som enligt oss är ett måste. Delvis för att det förlänger livslängden på er sovsäck många gånger då ni slipper tvätta säcken så ofta utan istället kan tvätta ert smutsiga lakan efter varje tur.

Vidare är det som så att även det tunnaste sovsäcks läckan ger ytterligare graders tålighet för din sovsäck. Materialet på lakanet är valfritt, siden, polyester eller bomull är vanligaste valen men för vintertältning kan det vara värt att göra ett eget i fleece eller ett tjockare tyg för att skydda under de extra kalla nätterna beroende på din sovsäck förstås.

Om ni inte vill köpa en ny sovsäck men redan har låt säga en sommarsovsäck och en sovsäck som passar bra på hösten så kan ni givetvis använda båda samtidigt. Vi rekommenderar då att ni lägger den varmaste säcken närmast kroppen och sedan drar den kallare utanpå detta för att få en sovsäcks kombination som tål betydligt lägre temperatur.

 

One thought on “Att sova gott – hur vi väljer sovsäck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s