Allt du behöver veta inför en bestigning av Kebnekaise!

IMG_3441.jpg

Härligt att det snart är sommar, hoppas vädret snart vänder och vi slipper snön 😀 Ett klassiskt sommar och vårtecken för mig och Morgan är att flera bekanta, nära och kära hör av sig med frågor kring temat Kebnekaise. Som vanligt ställer vi gärna upp som bollplank men nu när vi kör denna blogg tänkte vi att det vore väl schysst för allmänheten där ute att ta del av våra tankar kring hur man som både nybörjare eller en med erfarenhet tar sig upp till Kebnekaise fjällstation och attackerar toppen samt vad man bör ha med sig på denna folkkära tur.

En kort sammanfattning av vår blogg är att en bestigning av Kebnekaise kan vara alltifrån billig till dyr beroende på hur fashionabelt och lyxigt man vill resa och bo. Vi anser också att människor alldeles för ofta väljer att prata om Kebnekaise som ett litet berg. I all välmening är det absolut litet i jämförelse med världen största berg men man skall inte minimera bedriften att ta sig upp för det högsta berget i Sverige bestigningen är både krävande fysiskt och tar sin beskedliga tid så se till att förbereda er genom att läsa denna blogg så det blir en härlig historia istället för en skräckhistoria!

Angående detta med fysik….. hur bra form måste du vara för att bestiga Kebnekaise? Som alla aktiviteter där fysisk ansträngning förekommer är det bättre desto mer vältränad du är. Toppturen är en vandring om mellan 10-14 timmar tur och ca 20 km. De flesta normalt funktionella människor klarar detta men givetvis kommer det krävas att ni pushar er själva!

För att detta ska bli en strukturerad och välbehaglig läsupplevelse delar vi upp detta inlägg i fyra sektioner.

1.       Logistik – transportera sig till Kebnekaise fjällstation

2.       Livet vid fjällstationen och Boendefrågan

3.       Toppatacken – klättra eller vandra?

4.       Utrustning


Logistik

Att ta sig till Kebnekaise fjällstation är en resa som kan göras på olika sätt, såvida du inte har några enormt bra kontakter med lokalbefolkning eller eget helikopterkörkort kommer vi gå igenom de resmedel som står en vanlig ”svensson” till bruks.

Först och främst behöver ni ta er till Kiruna för vidare transport till Nikkaluokta som är den närmaste plats man kommer på vanlig väg. Flygvägen tar det 2 timmar till Nikkaluokta medan tåget som är Victors favorit innebär ett nattligt sådant och ett halvt dygn dock mycket mysigt.

Flyga gör ni lättast med SAS vilka ni finner här
Tåg åker ni enklast med SJ och de finner ni här

Från Kiruna tar man en buss eller taxi om man så vill, denna resa tar ca 1 timme. Busslinje 92 är det so går till Nikkaluokta och dess tabell för 2017 hittar ni här.

Det finns en jättebra sida där ni kan läsa mer om resan till Nikkaluokta den har alla länker ni kan tänkas behöva ni når den genom att klicka här.

Nikkaluokta till Fjällstationen

Karta

Från Nikkaloukta finns det tre olika alternativ att välja mellan när ni skall ta er till fjällstationen. Avståndet mellan Nikkaluokta och Fjällstationen är 19 km, ni kan välja mellan att Vandra hela sträckan, åka båt 6 km för att vandra resterande avstånd och slutligen helikopter färd.

Att vandra hela sträckan är inte svårare än det låter. Terrängen är flack och vältrampad. Det kan vara blötare än vanlig terräng om det varit en ihärdig regnperiod. Stigningen är snäll och det är måhända avståndet som kan tänkas vara något längre än det normala.

Båtfärden är precis som det låter 6km lång och underlättar givetvis. Kostnaden är försumbar och om ni skall åka denna bör ni höra med fjällstationen vad som gäller kring bokning etc.

Helikopter är ett alternativ för er som kanske enbart vill flyga upp till fjällstationen och insupa miljön kring Sveriges högsta berg eller för er som är under tidspress. Kostnaden brukar variera något men kring 700-1000 SEK per person och tur är vanliga priser. Om ni vill vandra men skicka bagaget med flyget går säkerligen det att ordna också. För att läsa mer om helikopterfärden kan ni läsa på här.


Livet vid fjällstationen

Väl vid fjällstationen kommer ni upptäcka att det finns flera olika alternativ för både mat och logi. För den som vill leva något lyxigare är det möjligt att äta kocklagad trerättersmiddag varje kväll och för den som bestiger på en budget går det alldeles utmärkt att laga maten själv på utekök. Boende i form av sovsalar och rum erbjuds även dessa av stf vilket ni kan läsa mer om på deras hemsida genom att klicka här.

Enkelt sagt har ni 2 val antingen bo på fjällstationen eller så väljer ni att tälta. Det finns massvis med bra tältplatser kring stationen och ni kommer kunna nyttja fjällstationen för vatten, toalett och butik om ni så vill vid er tältning. Dusch och bastu förekommer också dock är detta oftast förenad med en mindre kostnad.

Butiken på fjällstationen har som oftast enklare proviant i form av torkade varor, godis, frystorkade måltider samt enklare utrustning om man har glömt något.

Sportbutiken är den plats ni vänder er till om ni tänkte bestiga berget genom den östra leden och därmed behöver en guide. Här kan ni även hyra stegjärn vilket vi starkt rekommenderar då det kan vara obehagligt när ni väl kommer till den isiga toppen även om det är sommar.


Toppattacken!

Karta2

Dagen till ära har ni två valmöjligheter. Antingen väljer ni att gå den västra leden som den absoluta majoriteten eller så väljer ni att vara mer våghalsiga och anlitar en guide via sportbutiken på fjällstationen och klättrar uppför den så kallade östra leden.

Misstaget många människor gör när de pratar om Kebnekaise är att de pratar om bestigningen som en mindre krävande för att berget inte är ”så högt”. Det viktiga att komma ihåg kring detta är att ett berg mestadels är så jobbigt som höjdmeterna du måste besegra det vill säga skillnaden mellan topp och dal eller i detta fall fjällstationen.

Den västra leden kommer vi uteslutande beskriva här nedan då den östra som ovan nämnt kräver guidning och därmed bör ni prata med sporten innan ni kommer på plats.

Den västra leden är ca 20 kilometer tur och retur och är i så kallad högalpin terräng. Detta innebär att marken mestadels består av klippblock och jord/lera vilket gör det kargt och emellanåt krångligt och krävande att ta sig fram. Leden går uppför 1800 höjdmeter vilket är en rejäl stigning att ta i beaktande med detta sagt är det inte ”ett litet berg” ni skall bestiga.

Bestigningen tar oftast mellan 10-14 timmar så se till att ta med mycket av det goda och vätska under resans gång.

Leden är bra och oftast tydligt markerad, men ni bör verkligen inte genomföra denna led utan minst karta och kompass men helst gps då väderomslagen kan vara snabba samt dimman kan ligga tät och förvilla även den bästa av orienterare. Detta innebär även att regnkläder är a och o i detta område av fjällen.

Kläder kommer vi skriva om längre ned här, men här gäller det att ha bra vandringskängor framförallt på grund av den högalpina terrängen där ni enkelt kan vricka vrister och tappa fotfäste. Victor har bestigit berget i löparskor och kommer aldrig göra det igen.

Mot slutet av turen dvs på toppen är det oftast bra med snö och is vilket innebär att risken för fall är att ta i beaktande, vi rekommenderar alla att använda stegjärn då detta berg än en gång inte är ”litet” och att hoppa över fel kant innebär en flygfärd på hundratalsmeter och ett förkortat liv.

Så stegjärn gott folk, se till att hyra i butiken.


Utrustning

Utrustning är alltid en intressant fråga, speciellt då många har sina egna varianter.  Vi kommer i ett blogginlägg alldeles inom en vecka eller så skriva ut en generell packlista vi alltid utgår ifrån när vi genomför våra turer. Därmed blir det en enklare mer övergripande tanke som vi skriver här. Listan nedan utgår ifrån att det är sommar och att ni är borta 3 nätter, skulle det vara mer så är det bara addera kläder efter behov.

Resekläder är något som många oroar sig över och vi rekomenderar att ni tar med er kläder som ni vill resa i alternativt byter ni om till vandringskläder och låser in dessa i skåp som går att hyra i Nikkaluokta.

I listan nedan har vi inte skrivit in någon extra ryggsäck till toppturen. Vi anser att på en sådan här kort tur får ni ändå med det mesta av er packning i en relativt liten ryggsäck som ni enkelt kan ta på toppturen då ni slänger av tält, kök och andra onödiga artiklar för toppturen på fjällstationen över dagen när ni vandrar.

Utrustning

Kläder

·         Tält (om ni inte bor inomhus)

·         Utekök med bränsle (Trangia, Primus etc)

·         Ryggsäck minst 60 liter

·         Matsaker (talrik, mugg, bestick)

·         Multiverktyg (om något går sönder)

·         Sittunderlag (måste värma rumpan)

·         Liggunderlag (bra att ha även om ni inte har tält, stationen kan vara full)

·         Sovsäck åtminstone komforttemp 0 grader

·         Sovsäckslakan (ger extra värme)

·         Vattenflaska minst 1 liters

·         Termos

·         Tändstål/tändstickor (till köket)

·         Toapapper

·         Solglasögon

·         Solskyddskräm

·         Karta/Kompass alternativt GPS

·         Sjukvårdsväska

·         Compeed & Leukoplast

·         Toa artiklar

·         Plånbok

·         Mobil

·         Långkalsonger

·         Underställströja

·         2 t-shirts/funktionströjor

·         1 tunn fleece eller ylletröja

·         1 värmetröja/tjock

·         fleece eller dunjacka

·         Skalljacka/Regnjacka

·         Slitstarka byxor

·         2 tunna sockor

·         2 tjocka sockor

·         Mössa

·         Fingervantar

·         Vandringskängor med högre skaft som stöttar vristerna och bra sula (stabil och bra mönster).

·         Liten handduk

2 reaktioner på ”Allt du behöver veta inför en bestigning av Kebnekaise!

 1. Björn Ytterberg skriver:

  Bra sammanfattning. Stegjärn i slutet, nja det finns rep att hålla sig i. Det är mer snö än is på toppen.

  Gilla

  • Friluftstankar skriver:

   Tack! Okej, mer än vad somsom fanns än när jag var där sist, vi hade även risigt väder den gången med dimma och hal is så stegjärn för den försiktige och vid dåligt väder är ett tips jag ändå vill ge 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s