Pelle Holmberg, en sann inspiratör!

Detta blogginlägg kommer eventuellt inte skänka några större insikter eller praktiska tips kring friluftsliv och dess utövande. Nej, istället kommer jag (Victor) skriva om Pelle Holmberg. En av Sveriges största folkbildare och friluftspersonligheter och om hur det lilla i vardagen kan vara det stora och hur viktigt det är att vi inte slutar det arbete som föregående generationer startat.

Pelle vid Gåseborg

I höstas fann jag mig själv som så många gånger förut på en naturvandring med naturskolan i Lövsta Kyrkhamn en solig söndag. Naturskolan har drivits av Janne Sääf och Peller Holmberg under flera år där syftet varit att få ut ungdomarna i naturen och lära dem mer om dess under oftast i form av sommarkollo på samma plats som vandring går av stapeln denna dag.

Denna söndag och tidigare alltid en söndag i månaden har jag och alla andra som känner till detta guldkorn fått möjligheten att lära oss mer om naturen av Pelle och Janne till en summa som såhär i backspegeln faktiskt får mig att skämmas.  Jag och min sambo har varje gång vi varit med på dessa vandringar under 3-4 år sänkt medelåldern vid varje tillfälle med ett tiotal år då de enda som oftast hittar hit i övrigt är pensionärer från Hässelby området.  I början kände jag mig emellanåt malplacerad i sammanhanget men nu känner jag bara en sorg över att fler människor i min ålder inte tagit chansen att uppleva dessa fantastiska stunder i livet som jag fått dela och lära av dessa båda herrar på naturskolan.

Anledningen till att jag känner en sorg är för att under de senare åren har dock söndagsturerna börjat lysa med sin frånvaro, just detta år alltså år 2016 blev det nog inte mer söndagsturer än jag kan räkna på ena handen.

Förklaringen har jag nog känt på mig ett tag men just denna höstdag  berättar Pelle som är en av de drivande krafterna i denna skola om hur åldern tagit ut sitt pris och att Alzheimer bland annat stoppat honom från att köra bil, inneburit svårigheter att minnas tidigare enkla saker och slutligen tyvärr och mycket sorgligt att söndagsturerna inte kommer vara ett stående inslag på vardagen framöver.

Pelle Holmberg är för er som inte vet det en av Sveriges mest kända friluftspersonligheter. Till skillnad från andra personer i ämnet såsom Renata Chlumska, Fredrik Sträng etc så är Pelle mest känd för sina enorma kunskaper kring Svamp och Växter.

För er som däremot har träffat Pelle vet ni att han har ett sätt att engagera sig och vara som smittar av sig likt ogräs i en vanlig villa trädgård. Det är just det som jag blivit, smittad av Pelles entusiasm över dessa år med söndagsturerna.  Idag ser jag tillbaka på dessa söndagar som jag fått med Janne och Pelle med enorm glädje, allt det jag lärt mig om svampar och växter är ovärderligt och all denna goda mat som vi delat i Kåtan bakom Jannes hus har varit fantastisk.

Det jag tar med mig och vill avsluta detta inlägg med är det som Pelle och Janne symboliserar för mig. Gör naturen spännande för våra barn, berätta historier om naturens alla frukter och växter. Lär man sig att vistas i naturen som liten är det givetvis lättare att leva med den och i den som äldre.

En annan sak som Pelle och Janne är världsmästare på är att inte göra saker och ting så himla extremt eller svårt. Pelle och Janne  tar alltid  sig tid för i stort sett ingen ersättning alls att umgås med oss i naturen och berätta saker som för dessa herrar säkerligen var självklara men för oss deltagare är dessa självklara fakta oftast nya spännande kunskaper.

Ta dig tid för människor som vill lära sig mer, inte bara gällande friluftsliv förstås men just nu är det vad vi pratar om. Våga möta medmänniskor på en nivå som passar dem, det heter trots allt att kommunikation sker på mottagarens villkor.

Tillåt dig själv att inspirera andra precis som Pelle och Janne inspirerat mig!
Kramar Victor

Länkar:
Naturskolan – Klicka här!

Om Pelle Holmberg & sitt tillstånd:
News55 –  Klicka här!
Expressen – Klicka här!
Sveriges Radio – Klicka här!

Pelle Holmbergs sida: Pelleholmberg.com

 

One thought on “Pelle Holmberg, en sann inspiratör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s